Lesen memandu adalah menjadi kewajiban kepada rakyat Malaysia untuk membawa kenderaan di atas jalan raya awam. Sekiranya tidak memiliki lesen memandu namun memandu kenderaan di jalanan, anda telah melakukan kesalahan Seksyen 26 Akta Pengangkutan Jalan.

Mari ikuti langkah di bawah tentang cara untuk mendapatkan lesen memandu di Malaysia.

1. Jenis Lesen Yang Ingin Diambil

lesen memandu 1

Had umur kelakayan untuk memiliki lesen memandu untuk motorsikal ialah 16 tahun. Manakala untuk kereta pula ialah 17 tahun.

 

2. Daftar Sekolah Memandu

Pergi ke mana-mana sekolah memandu berdekatan, dan dapatkan info ini:

  • Harga servis
  • Harga lesen L dan P
  • Kemudahan pengangkutan
  • Jumlah jam belajar

Harga untuk lesen motorsikal kelas B2 adalah dalam linkungan RM350. Manakala bagi kereta kelas D pula dalam linkungan RM1250. 

Sekiranya bersetuju dengan harga yang diberikan oleh pihak sekolah memandu, anda diminta untuk sediakan salinan MyKad, 2 keping gambar ukuran pasport dan bayaran deposit. Ingat, dapatkan resit selepas deposit dibuat.

Tips: Anda boleh mengurangkan kos servis sekolah memandu dengan menggunakan pengangkutan sendiri ke tempat belajar dan membuat bayaran sendiri untuk lesen L dan P di kaunter Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

3. Ikuti Senarai Kelas Wajib

lesen memandu 2

Kelas berikut adalah wajib untuk duduki demi memastikan anda mendapat lesen:

a) Kursus 6 jam KPP (Kursus Pendidikan Pemandu)

Kursus ini bermula jam 9.30 pagi dan tamat pada jam 4 petang. Objektif kelas ini adalah pengenalan kepada pemohon lesen tentang undang-undang dan keselematan jalan raya yang wajib kita ketahui. Pastikan anda berpakaian kemas seperti memakai baju berkolar, seluar panjang dan kasut setiap kali anda menghadiri kelas memandu.

Sijil KPP ini sah laku selama 1 tahun.

b) Ujian teori komputer. Perlu lulus sebelum boleh mengikuti kelas seterusnya.

Selesai kursus KPP, anda dibenarkan untuk menduduki ujian undang-undang berkomputer di pusat ujian berdekatan dengan rumah anda ataupun di MYEG.

Markah lulus ialah 42/50. Jika gagal, anda perlu mendudukinya semula sehingga lulus bagi melayakkan anda menduduki kelas Pra L. Kebiasaannya anda akan dikenakan bayaran sebanyak RM50 untuk mendudukinya semula.

Selepas lulus ujian undang-undang, anda diberikan sijil keputusan. Sijil ini sah laku selama 1 tahun.

c) Kursus Pra L – teori 3 jam dan amali 3 jam.

Kehadiran ke kelas ini bagi membolehkan anda mendapatkan sijil JPJL2B. Dengan ini akan dapat Lesen L kira-kira seminggu selepas tarikh anda menghadiri kursus ini.

d) Belajar memandu kereta atau motorsikal.

Lesen L melayakkan anda untuk belajar memandu secara praktikal memandu. Latihan memandu biasanya adalah selama 4 – 5 kelas atau 8 – 10 jam. Ia bergantung kepada calon itu sendiri.

Nota: Semakin banyak atau lama jam kelas anda belajar, harga servis sekolah memandu akan meningkat.

Untuk L motorsikal, anda sudah boleh memandu di jalan raya secara berseorangan. Latihan yang anda perlu kuasai sebelum ujian sebenar ialah membuat pusingan 8, mengimbangi motorsikal di atas titi, mengelak halangan kon, membuat brek kecemasan dan ujian jalan raya. Semua itu dilakukan di litar motorsikal yang disediakan oleh institut memandu.

Lesen L kereta pula, anda perlu belajar memandu dari pengajar yang mempunyai sijil pengajar. Anda akan diajar menaiki bukit, membuat side parking, membuat pusingan 3 penjuru dan yang terkahir, ujian di jalan raya. Semua itu akan diajar di litar kecuali jalan raya anda akan diajar di jalan raya sebenar.

lesen memandu 3

e) Ujian pra kelayakan atau QTI.

Ujian ini dijalankan sebelum anda dibenarkan untuk menduduki ujian praktikal JPJ. Ia dijalankan oleh penguji yang bertauliah di institut memandu. Penguji-penguji ini biasanya akan melihat sejauh mana tahap pemanduan anda. Sekiranya gagal dia akan mencadangkan anda untuk belajar 1 atau 2 kelas lagi sebelum diuji semula. Setelah lulus anda boleh menempah tarikh ujian praktikal JPJ.

f) Ujian praktikal JPJ.

Anda akan diuji oleh penguji yang dihantar oleh pihak JPJ. Terdapat 2 bahagian iaitu litar dan jalan raya. Anda perlu lulus kedua-duanya bagi membolehkan anda mendapatkan lesen P. Jika gagal, kebiasaannya anda akan dikenakan caj tambahan sebanyak RM100 – RM200 termasuk 1 atau 2 kelas lagi belajar memandu.

4. Lesen P

Setelah lulus ujian praktikal JPJ, anda perlu menyerahkan butir-butir di bawah kepada sekolah memandu anda :

  • 1 keping gambar
  • 1 keping salinan fotostat MyKad.
  • 1 keping salinan lesen L.
  • Bayaran (jika ada)

Dalam tempoh sekurang-kurangnya seminggu anda akan mendapat lesen P tersebut.

Sah laku lesen P adalah selama 2 tahun. Tamat sahaja tempoh, anda dikehendaki membuat pembaharuan terhadap lesen anda dan naik taraf ke lesen memandu penuh. Moga panduan ini dapat membantu anda miliki lesen memandu dengan mudah.

Sumber: Blog Sekolah Memandu, Institut Memandu Kecemerlangan Latihan